22 gyermekük született, nem vállalnak többet

Hirdetés

Bár Noel és Sue Radford úgy döntöttek, a 22. gyerek után megállnak, az unokák már szép sorjában érkeznek Nagy-Britannia legnépesebb családjába.

Hirdetés

A brit Sue Radford mindössze 13 éves volt, amikor először teherbe esett 18 éves barátjától, későbbi férjétől, Noeltől. A pár első fia 1989-ben született, a nő pedig azóta további 21 gyermeket hozott világra. Egy kisfiú koraszülött volt és meghalt, a többiek viszont egészségesek. A család 2012-ben került be a köztudatba, amikor a Channel 4 tévécsatorna dokumentumsorozatot készített róluk 15 Kids and Counting címmel. Azóta már több folytatás is készült a sorozathoz, a család pedig megszokta, hogy időről időre tévéstábok költöznek be az otthonukba, emellett több százezres követőtáborral rendelkeznek a közösségi oldalakon is, azonban nem a médiaszerepléseikből vagy influencerkedésből élnek.

Hirdetés

A famíliát egyrészt a pékség tartja el, melyet a családfő üzemeltet, másrészt heti 170 font, vagyis átszámítva nagyjából 65 ezer forint gyermekgondozási támogatást is kapnak. Szükség is van minden pénzre, ugyanis csak az étkezésük hetente 350 fontba, azaz közel 135 ezer forintba kerül. A szülők, illetve a még velük élő gyermekeik egy gondozóotthonból átalakított, 10 hálószobás családi házban laknak Lancashire-ben. Sue és Noel legkisebb gyermeke, Heidie Rose idén április 3-án, tízórás vajúdást követően jött világra. Az asszony, aki élete során több mint 800 hetet (!) töltött várandósan, utóbb úgy nyilatkozott, ez volt a legijesztőbb terhessége mind közül, mivel attól fért, hogy a világjárvány miatti korlátozások okán a férje nem lehet vele a szülőszobában.

Hirdetés

A Radford házaspár nyár elején jelentette be, hogy ennyi volt, köszönik szépen, de több gyermeket már nem szeretnének vállalni. „Határozottan nem. 100 százalékban kész vagyunk. Kész, kész és kész” – fogalmazott akkor Sue. Kérdés persze, hogy tartják-e magukat az elhatározáshoz, ugyanis már a kilencedik gyerek után is eldöntötték egyszer, hogy megállnak. A férj akkor el is köttette magát, nem sokkal később azonban meggondolták magukat, a vaszektómiát visszafordították és bevállaltak még további 13 gyereket.

A családba persze akkor is sorra érkeznek a babák, ha Sue soha többé nem szül, ugyanis a felnőtt gyermekek közül már többen maguk is szülők. Az elsőszülött fiúnak, a 31 éves Christophernek és feleségének van egy fia és egy lánya, míg 26 éves húga, Sophie Rose is házas és már háromgyerekes anya. A hetedik testvér, a 19 éves Millie Jo pedig idén ősszel hozta világra első gyermekét, Opheliát. Bár a karantén miatt a várandóssága nem olyan volt, mint tervezte, a csöppség születésekor felhőtlenül boldog volt. A kislány apjával már nincsenek együtt, de nélküle is vállalta a babát. Mivel gyerekkorától kezdve rengeteget segített otthon a kisebb testvérei gondozásában, így pontosan tudta, mivel jár egy csecsemő gondozása. Nem maradt persze egyedül, hiszen a kis Opheliával egyelőre a szülői házban élnek és belátható időn belül nem is szeretnék elhagyni azt. „Egy olyan házból elköltözni, ahol mintha minden nap gyerekzsúr lenne, és önállóan élni, nagyon furcsa lenne” – mondta Millie.

Hirdetés

Fotó: SWNS/Profimedia
Forrás: nlc.hu

Hirdetés