9 éven át volt kómában, de értette, mi zajlik körülötte. Egyszer meghallotta édesanyja szavait: “Remélem, meghalsz”

Hirdetés

Martin Pistorius bámulatos életutat tudhat maga mögött: gyermekkorában hosszú éveken keresztül egészséges, boldog és vidám gyermek volt. 12 évesen azonban kómába esett…

Bár 16 évesen tudatára ébredt, nem volt képes kommunikálni a külvilággal, de étkezni és mozogni sem. Az orvosok úgy gondolták, hogy ez az állapot élete végéig fog tartani.

Hirdetés

Az édesanyja nagyon kiborult, nagyon nehezen viselte ezt az állapotot, és azt kívánta, bárcsak véget érne, és a fia jobb létre szenderülne. Utólag Martin megérti, mit érzett az anyukája, azonban akkor érhetően nagyon rosszul esett neki, hogy a saját édesanyja a halálát kívánta. Teljesen egyedül érezte magát, és bár ő megpróbált a környezetével valamilyen módon kommunikálni, senkinek sem tűnt fel a próbálkozása.

Aztán mire 25 éves lett, egy nap csodálatos dolog történt! Az egyik terapeuta észrevette, hogy erőtlen kis mosollyal, és alig észlelhető bólogatással a fiú kommunikálni próbál vele. Ekkor újabb teszteket végeztek el rajta, és azt találták, hogy képes lehet fejlődni.

Speciális módszerekkel megkezdték a fejlesztését, megtanították neki a számítógép használatát, megtanult írni és olvasni, később pedig egy weboldal tervező tanfolyamot is elvégzett.

Hirdetés

Annyira sokat fejlődött, hogy pár éven belül elkezdhetett saját életet élni: hangszintetizátorral beszélni, kerekesszékkel pedig mozogni is tud már! Hét évvel később találkozott a feleségével, Joannával, akivel rövid időn belül egymásba szerettek, és boldogan élnek együtt. 2018 decemberében megszületett fiuk, Sebastian Albert.

Martin könyvet írt a sztorijából, és mivel története sokakat megmozgatott, könyvét több milliónyian vették meg szerte a világon. Ráadásul motivációs előadóként is rendkívül keresetté vált.

Hirdetés

Alább megnézheted Ted előadását, melyhez a magyar nyelvű felirat is bekapcsolható:

Hirdetés