Egy brazil pár 20 éve ültet fákat, így az általuk teremtett erdőbe vadállatok ezrei tértek vissza

Hirdetés

Sebastião Ribeiro Salgado fotó újságíró több éves távollét után tért haza Afrikából családjához Brazíliába, amikor tragikusan tapasztalta, hogy az erdőírtás következményeként a trópusi paradicsom, ami a házuk körül volt teljesen eltűnt. Az egykor növényzettel és állatvilággal teli tájat felváltott a kopár föld.

Felesége, Leila is dühös volt a helyzettől, ezért kitalálta, hogy telepítsék újra az erdőt. Lehetetlennk tűnt első gondolatra vissza ültetni ennyi fát, de tudták, hogy cselekedniük kell, ha vissza szeretnék kapni zöld környezetüket. Ebbol a célból 1988-ban létre hozták a Doce-folyó völgyének fenntartható fejlesztésére szentelt környezetvédelmi szervezetet.

Hirdetés


A pár éveken keresztül kitartó munkával ültette a fákat a 2 hektáros telekre, melynek eredeménye több mint 2 millió elültetett fa. Az egykor kopár völgy ma 293 fajta fának, 170 fajta madárnak, 33 fajta emlősnek és 15 féle hüllőnek és kétéltűnek ad otthont, amely közül sok veszélyeztetettnek van nyílvánítva.


Hirdetés


A több millió fa a helyi éghajlatra is hatással van, csökkentve a levegő hőmérsékletet, a légkör szén-dioxid mennyiségét, és oxigénben dús levegőt eredményez.

A műholdas képeken megnézhetjük a hihetetlen változást 12 év alatt

Hirdetés


A helyileg készített képeken is elképesztő változást láthatunk

A fenti történet mindenkinek tanuló példája lehet, hogy kitartó munkával egyéni szinten is tehetünk a klímaváltozás ellen. Minden elismersésünk a párnak, hogy tettek valamit a Föld érdekében, egy megosztást megérdemelnek.

Forrás: theguardian.com

Hirdetés