Nagymamák típusok szerint

Hirdetés

A modern pszichológia szerint, pedig egyetlen ember van, aki olyan hatalmas, hogy helyrehozhatja a szülők hibáit: ez az ember, pedig a nagyszülő. Hiszen felette áll a szülőnek, annak az apja, vagy az anyja.  
A MESÉLŐ nagymama kifogyhatatlan a történetekből. A gyermek számára világossá válhat, hogy honnan származik, s milyenek voltak azok az emberek, akik előtte jártak. Ez nagyon fontos, amikor tudatára ébred, hogy ki is Ő valójában. Azonosítási pontot jelentenek számára a nagyszülő meséi, s egyben felelősséget is érez majd, hogy Ő is ápolja a családi tradíciókat. Összességében egy ilyen kapcsolat megerősíti a gyermek gyökereit, biztonságérzetét.
A KRITIKUS nagymama kitartóan tanítgatja a gyermeket. Mivel elég makacs karakter át is fogja neki adni a tapasztalatait, s némi rendet és felelősséget tanulhat nála a gyerek. Különösen azoknak az egykéknek jön jól egy ilyen nagyi, akiket meglehetősen szabad szellemben nevelnek. Általa megismerhetik, hogy a felelősség is hozzátartozik az élethez. Nem is beszélve arról, hogy a nagymama ? ha jól tálalja a kritikát ? hajtóerőt is jelenthet a gyerek számára. 
A MEGHITT BIZALMAS nagymama mindig és minden körülmények között a gyerek pártján fog állni. Igaz, nagy eséllyel rettenetesen elkényezteti majd. A gyerek tudni fogja, hogy a nagyitól akkor is kérhet egy egész tábla csokit, ha otthon az édesség tiltólistán van. Mindez kettőjük kis cinkossága marad. A gyerek igaz barátra lel benne, akiben feltétel nélkül megbízik. Rábízza azokat a titkokat is, amelyeket a szüleivel talán nem mer megosztani, így a nagyszülő mindig tud neki segíteni.
A JÁTSZÓPAJTÁS nagymama mindent megtesz, hogy a gyereket szórakoztassa, s közben Ő is a második gyermekkorát éli. Remek partner mindenben, s talán még a hullámvasútra is felül az unokája kedvéért. A nyár úgy telik el vele, mint egy végtelenül boldog pillanat, szinte minden napra jut valamilyen új élmény. A gyerek látni fogja, hogy a korral nem feltétlenül kell ?besavanyodni?, – igazi életörömet tanul a nagyitól.
A TYÚKANYÓ nagymama még a széltől is óvja unokáját. Mindig a kedvenc ételét főzi, s biztosak lehetünk benne, hogy nagyon figyel rá. Érzelmi védettséget is nyújt a gyermek számára, nem múlnak el az esték mese és jó éjt puszi nélkül. A biztonságra lel nála, értékes kapcsolattal gazdagodik az élete. Mindez elősegítheti, hogy olyan érzelmi tartalékokat képezhessen, amelyből még felnőtt korában is táplálkozhat. Összességében arra neveli a gyermeket, hogy higgyen a feltétel nélküli szeretetben.
Te melyik vagy ? :)
Hirdetés